Hollanteri
18 l vettä ja 360 g massaa laitettiin hollanteriin. Hollanteriin laitettiin paino joka painoi terän hollanterin kourun pohjaan, jotta massa hajoaisi pohjia myöten. Aikaa kului 45min, että massa sekoituisi kunnolla. Paino otettiin pois ja laite sammutettiin. Pohjan reijästä otettiin tulppa pois että massa pääsi putkea pitkin sammioon.
1 L sulppua jonka sakeus on 2g/L, vapaasti laitteen viirakankaalle. Massan SR-luku muodostuu sitä suuremmaksi mitä nopeammin suotautuminen hidastuu viiralle kertyvän kuitukakun vaikutuksesta ts. mitä hitaammin massa suotautuu. Tutkittavasta massasulpuasta mitataan huollellisesti sekoittaen tilavuus, joka vastaa 2g uunikuivaa massaaa ja tämä laimennetaan mittalasiin 1 l. Laimennusveden loppulämpötila on 20 astetta. Mittalasissa oleva sulppu sekoitetaan perusteellisesti ja sulkukartion pidätinvipu aukaistaan 5s sen jälkeen kun koko massamäärä on kaadettu vedenpoistokammioon. kun vesi on lakannut valumasta sivuputkesta, luetaan sr-luku sen alla olevan mittalasin asteikolta yhden yksikön tarkkuudella.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTMgq3RlBxfJ6FutWyAo_krXI7PKDITjBBL7Lxh7NuWgqtKMn09BfdhaT4txkI0OQMPaGULaBQiOKbtkewAzEhYcG8qP_tpfY9gkzjHtD2mE7bu84fNK2fvMujM85mDl4DP4dafbYrRgMT/s1600/20141103_095523.jpg)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti